Wat is je kunstsmaak? Zo kom je er achter

By 29 november 2016fun-favorieten
21633912d0717536b3699c2b6b4ebe0564db90f3

Iets wat ik afgelopen tijd heb geleerd is dat ik hou van fotografie. Bij elke tentoonstelling of beurs geniet ik van beelden en hedendaagse schilderkunst, maar echt verliefd word ik op de foto’s. Uren kan ik bladeren in boeken van bekende fotografen zoals Carli Hermès. Als jij je smaak op kunstgebied nog niet kent, is het leuk om deze te ontdekken! Bezoek wat tentoonstellingen, beurzen of veilingen. Of kijk lekker online natuurlijk. Ik geef je graag tips van de allerleukste plekken. 

Vanaf de bank
Wil je lekker ’s avonds met een wijntje of kop thee kunst bekijken, download dan de app van Artsy. Je ziet hier kunst van bekende galeries, veilinghuizen en kunstbeurzen. Op basis van werken en kunstenaars die je leuk vindt, krijg je persoonlijke aanbevelingen. Je ontdekt steeds weer nieuwe werken en kunstenaars. Zo zie je wat jouw persoonlijke voorkeur is. Je kunt een budget aangeven, dus no worries dat je een crush krijgt op iets wat je niet kunt betalen. Op de Nederlandse website FRAEMd.com vind je heel veel kunst voor een redelijke prijs. En als je een foto upload van je bank of bed, zie je het werk daarboven hangen. Vorig jaar kreeg de site de ‘Marie Claire Starters Award’. De site werd toen „de Tinder voor kunst aan je muur” genoemd. Mijn laatste tip voor wat betreft online is -niet verrassend- Instagram. Heel veel kunstenaars en galeries zijn hier (ook) te vinden. Leuk om hen te volgen!

Leer van de experts
Wil jij je echt onderdompelen in de wereld van kunst en hier meer over leren? Meld je dan eens aan voor een cursus. Dit kan vaak bij scholen zoals de Volksuniversiteit of bij musea. Een stuk laagdrempeliger is binnenstappen bij galeries. Dit kan je doen door in een grotere stad wat adressen te bezoeken. In het Spiegelkwartier in Amsterdam bijvoorbeeld. Je kunt ook eerst online mooie dingen bekijken en dan bij de galerie die het werk verkoopt langsgaan. Je ziet het dan in het echt en de galeriehouder vertelt er graag meer over. Je kunt ook -net als ik- lid worden van initiatieven zoals de Young Collectors Circle. Zij organiseren regelmatig bijeenkomsten waar je ‘verzamelaars’ spreekt en over een bepaald onderwerp leert. De laatste avond waar ik bij was, had als titel: Value. Waarde in de zin: hoe wordt de waarde van kunst bepaald, maar ook sprak kunstenaar Sarah van Sonsbeek. Zij is bekend van haar werk met goud. Tijdens zo’n avond hoor en zie je veel en zo leer je wat je mooi vindt. Veel plezier!

Foto: MISTAKES I’VE MADE, Sarah van Sonsbeek, 2013

Leave a Reply