Uitjes om naar uit te kijken

By 8 januari 2017uitjes-en-zo
jeremy-kidd-one-person-show-panorama-mesdag

Voor veel mensen zit de kerstvakantie er op. Tijd om weer lekker aan de slag te gaan en.. om nieuwe leuke dingen te plannen. Tenslotte moet een mens wat hebben om naar uit te kijken. En sorry voor de baas: werk is leuk, maar toch net wat anders dan deze te gekke uitjes. Alle drie de tips zijn -en da’s eigenlijk toeval- in Den Haag. Extra leuk, want dan sluit je de dag lekker af met een strandwandeling en warme choco.

Naar zee

Een dagje naar de zee is altijd fijn en ben je een kunstminnende ouder dan kan je nu tjop tjop de kinderen inladen en naar museum Beelden aan Zee in Den Haag. Daar is een tentoonstelling met de verrassende sculpturen van Pablo Picasso (1881 – 1973). Geniet van de warme, mediterrane kleuren van zijn keramische werken uit de jaren na 1947. We kennen Picasso natuurlijk van zijn schilderkunst, dus hoe leuk is het om nu zijn beeldhouwwerken te zien. Deze komen uit de beste museale en particuliere collecties van Europa. In de schoolvakanties (nog maar een paar weken wachten tot de voorjaarsvakantie) zijn er voor de kinderen leuke workshops.

Picasso aan Zee
Tot en met 5 maart 2017
www.beeldenaanzee.nl

Strips lezen

In de vakantie was ik in het stripmuseum in Brussel en dat was verrassend leuk. De tentoonstelling Cromheecke tekent Daubigny in De Mesdag Collectie wil ik dan ook zeker even met jullie delen. Eerst even een korte les kunstgeschiedenis: Charles-François Daubigny (1817-1878) was een groot vernieuwer van de Franse landschapschilderkunst. Hij schilderde graag in de openlucht en werkte schetsmatig. Het echtpaar Mesdag kocht 25 werken van hem. De Vlaamse striptekenaar Luc Cromheecke (1961) liet zich ook inspireren door Daubigny. Hij vertaalde het leven van de kunstenaar in een strip. Het bekijken waard. Daarnaast is er voor jong en oud een leuke workshop strip tekenen.

Cromheecke tekent Daubigny
Tot en met 5 maart 2017
demesdagcollectie.nl

Mesdag maar dan anders

Nu is een dagje Panorama Mesdag met of zonder kinderen al leuk. De komende tijd is daar de tentoonstelling ‘Kidd & the city’ en dat maakt het extra leuk. Waar Mesdag de werkelijkheid zo realistisch mogelijk wilde laten zien, manipuleert fotokunstenaar Jeremy Kidd de realiteit. Beiden gebruiken hiervoor een panorama. Speciaal voor deze tentoonstelling bestudeerde Kidd, net zoals Mesdag, de omgeving van het Seinpostduin. Zo maakte hij een grootse impressie van Scheveningen van 14 meter breed en 3 meter hoog. Ook de gebouwen die nu niet meer te zien zijn, weet Kidd met kleur en licht weer op de voorgrond te plaatsen.

Kidd & the city
Tot en met 30 april 2017
www.panorama-mesdag.nl

Foto: www.jeremykidd.com

Leave a Reply