Ontdekken bij studio’s in Amsterdam

By 4 februari 2017fun-favorieten
huffpost-art-2

Eigenlijk nog best kort geleden, begin vorig jaar, borrelde het idee van een eigen blog over interieur, kunst en design en niet veel later startte ik deze. Niet omdat ik daar zo veel van weet, juist niet. Ik wil ontdekken en neem jullie graag mee. Op mijn ontdekkingstocht leerde ik Mette kennen en mocht ik binnenkijken in haar leuke huis vol kunst. Zij vertelde inspirerend over de Israëlische kunstenaar Itamar Gilboa, van wie ze werk heeft. En -hoe toevallig- een dag later zie ik dat mijn favo club Young Collectors Circle drie kunstenaarsstudio’s in Amsterdam Nieuw-West bezoekt. Waaronder dus de studio van Itamar. Een mooie kans om hem en de andere kunstenaars in levende lijve te zien, te horen wat hen drijft, te zien waar zij aan werken en vooral ook om te ontdekken wat ik mooi vind. 

We starten bij de studio van Louis Reith. Mijn dochter heeft vandaag een feestje en daardoor ik naar deze studiovisits kan, al arriveer ik een pietsje te laat. Gelukkig is Nienke van Young Collectors Circle super behulpzaam en zij loodst mij naar binnen. Louis Reith maakt tekeningen, collages, schilderijen en installaties waarbij hij ‘natuur vertaalt in abstracte composities’, lees ik van te voren. Dit klinkt mooi, maar ik heb er niet meteen een beeld bij. Louis blijkt een geweldige verteller. Hij vertelt over zijn werk; collage’s, houten werk en tekeningen. Louis is openhartig over het thema van zijn huidige solo expositie Lood Stof. Deze naam verwijst naar de nare stof en de ziekte van zijn moeder. Lood Stof is nu te zien bij Mini Galerie en een absolute aanrader.

IMG_3384
Daarna mochten we de fiets, scooter of auto pakken en gingen we naar Graphic Surgery. Werk van dit duo is al van ver te zien, want het is metersgroot te zien op het gebouw waar ze werken. Binnen maken we kennis met Gysbert Zijlstra en Erris Huigens. Ik ben meteen verliefd op de lijnen in hun werk. Ze halen inspiratie uit staalconstructies, steigers en bouwkranen. Het is heel leuk om te horen welke processen in hun hoofden spelen, hoe zij samenwerken en steeds weer nieuwe ideeën krijgen. Ook hun werk is te zien (en te koop) bij Mini Galerie.

IMG_3398We sluiten af bij Itamar Gilboa die nota bene lekkere hapjes klaar heeft staan. Hij weet waarschijnlijk dat zijn werk hongerig maakt, want zijn (tot nu toe) bekendste werk is de Food Chain Project. Hiervoor hield hij een jaar precies bij wat hij at en dronk in een jaar en maakte hiervan een installatie van 5000 spierwitte sculpturen. Kijk even op zijn site of bij deze blog om het hele werk te zien: indrukwekkend. Hij werkt nu aan een nieuw project, maar dat houd ik lekker geheim en kom ik zeker op terug.

FullSizeRender-6

IMG_3401Wat een mooie dingen heb ik vandaag gezien. Ik laat het op me inwerken terwijl ik snel terug naar Amersfoort rijd om de verhalen van mijn meisje te horen. Wil je ook meer kunst zien? De Young Collectors Circle is een platform voor startende kunstverzamelaars. Zij inspireren nieuwe kunstverzamelaars door bezoekjes te plannen aan beurzen, musea of zoals nu in ateliers. Het gaat hartstikke goed, want steeds meer mensen worden lid. Waaronder ik dus. Voor mensen zoals ik met een liefde voor (maar met nog weinig kennis van) kunst is dit een geweldige uitkomst. Door de Young Collectors Circle wordt kunst gewoon opeens heel duidelijk. Kijk een keer op hun site of meld je aan voor een bezoek.

Foto header: Itamar Gilboa

Leave a Reply