Een middag Mondriaan: van Amersfoort naar New York

By 4 maart 2017uitjes-en-zo
_DSC3626

Het Mondriaanhuis in Amersfoort opent op 8 maart a.s. in een nieuw jasje. En -hoe leuk- Fotograaf Corine en ik mochten al binnenkijken. Conclusie: het huis is een beleving. Het is niet heel groot, maar ruim genoeg om in goede indruk te krijgen wie Piet Mondriaan was. Een strenge man, rechtlijnig als zijn werk? Kluizenaar, alleen in zijn atelier? Of juist dansfanaat, altijd op pad? Vrouwenversierder, snel verliefd op jonge vrouwen? Het antwoord is: allemaal. En al die kanten worden in het Mondriaanhuis belicht.

Mondriaan kwam op 7 maart 1872 in Amersfoort op de wereld. In zijn geboortehuis reis je als het ware door het leven van de kunstenaar die we allemaal kennen van zijn abstracte kunst. In zijn leven kwam hij op aardig wat (wereld)steden. Hij ging van Amersfoort naar Winterswijk en van Amsterdam via Parijs en Londen uiteindelijk naar New York. In een zaal zie je zijn leven van jaar tot jaar.

_DSC3606Het Mondriaanhuis maakt gebruik van diverse audiovisuele technieken. In een indrukwekkende video-installatie zie je het werk van Mondriaan op dertien verschillende schermen. In een paar minuten bekijk je hoe de kunstenaar zich ontwikkelde. Van de landschappen van het begin van zijn carrière naar de wereldberoemde lijnen en vlakken. Na dit spel van licht en muziek is het des te leuker om vervolgens in het Parijse atelier van Mondriaan te staan. Het atelier waar de kunstenaar in de jaren twintig woonde is in Amersfoort namelijk 1:1 nagemaakt. En ook hier paste Mondriaan zijn regels en wetten toe.

_DSC3611

Na deze stap terug in de tijd wenkt een medewerker ons: er begint een nieuwe show en als we het leuk vinden kunnen we meteen naar binnen. Dat laten we ons geen twee keer zeggen. We gaan de ruimte binnen en zijn meteen weer in een andere tijd. In de zaal, die New York heet, staat een transparante witte kubus. Via projecties op, in en buiten de kubus zie je historische fragmenten en soundbites van New York in de jaren ’40. Hier maakte Mondriaan zijn meesterwerk de Victory Boogie Woogie.

_DSC3624

De nieuwe presentatie van het Mondriaanhuis werd speciaal voor hen ontworpen en gerealiseerd. Het is een indrukwekkend geheel geworden. Achteraf gezien was het misschien slim om de presentatie twee keer te bekijken om echt alle indrukken in me op te nemen. Dat gaan we zeker een andere keer doen. De expositie eindigt in het doe-het-zelf-atelier, de werkplaats waar iedereen zelf een kunstwerk kan maken. Na al dit moois keken we nog in de ook vernieuwde museumwinkel en het museumcafé.

_DSC3616Best een beetje trots (die Mondriaan was tenslotte ook een Amersfoorter) verlieten Corine en ik het huis. Het Mondriaanhuis is een aanrader. En wil je nog meer? In 2017 bestaat De Stijl (waar Mondriaan bij aangesloten was) 100 jaar. Dit jaar vind je daarom in het hele land tentoonstellingen hierover. Zo ook in Amersfoort. Je kunt je bezoek aan het Mondriaanhuis dan combineren met bijvoorbeeld Kunsthal KAdE. Hier zie je vanaf mei de tentoonstelling De Kleuren van De Stijl.

_DSC3630

Foto’s: Corine Marchal

Leave a Reply