Genieten van glas

By 5 december 2016hotspots
schermafbeelding-2016-05-20-om-21-22-18

Denk je bij kunst meteen aan fotografie of acrylschilderijen? Het kan ook anders. Afgelopen week was ik op bezoek bij een glaskunstenaar Ans Bakker. Niet in een galerie of bij haar thuis, maar daar ‘waar de magic happens’: in haar atelier. En oh wat maakt zij mooie dingen. Zoals een object van tientallen kannetjes dat ze maakte voor het restaurant “Aan de Beek” in het Watermuseum Arnhem.

Ans volgde de Nimeto en later de Hogeschool voor de kunsten, Theatervormgeving. Ze werkte als styliste bij de Bijenkorf en kleedde evenementen aan. Dit ging met groot succes, maar haar creativiteit borrelde en ze begon te experimenteren met het werken met glas. Na eerste succesvolle werken besloot ze haar techniek verder te ontwikkelen. Ze volgde een opleiding glastechieken in Mechelen.

Ook andere materialen
Ans is geboeid door verhalen die ze weet om te zetten in sprekende beeldende elementen en installaties. Een van haar eerste werken waren Hemelse Nesten. Zelf werd ik verliefd op de geweldige grote glasobjecten die Ans in opdracht maakt voor particulieren en bedrijven. Zoals het object van tientallen kannetjes. Ze werkt niet alleen met glas, maar ook met andere materialen zoals hout, koper en metalen. Glas weet ze zo te bewerken en combineren met andere materialen dat deze “harde” materialen zacht voor het oog worden. Haar werk wordt landelijk gewaardeerd en ze is trots dat ze dit jaar de Nederlandse afgevaardigde op de European Glass Context 2016 in Bornholm, Denmark was.

Met eigen ogen zien
Nieuwsgierig geworden? Je kunt Ans’ haar werk zien op verschillende manieren. Tot en met eind december 2016 is haar werk ze te zien bij Gallery De Ploegh, Coninckstraat 58 Amersfoort en in de vitrines van Museum Flehite en het Eemhuis in Amersfoort. Ook bij Kunstliefde in Utrecht aan de Nobelstraat 12A staan de kandelaars. Of geef jezelf een nachtje slapen in haar b & b aan het water in Amersfoort cadeau. Hier staan en hangen ook haar kunst/glas objecten. Of kijk op haar site bij welke galeries haar werk in 2017 is te zien! Een unieke vaas of kandelaar van Ans Bakker heb je al vanaf een kleine EUR 100,00. Groter werk is vanzelfsprekend duurder.

Foto: Watermuseum “Aan de Beek”, Zijpendaalseweg 26-28 in Arnhem

 

Join the discussion 3 Comments

Leave a Reply