Dromen van design: DSW van Eames

By 15 november 2016fun-favorieten
55f2f0416235a

Al weer heel wat jaren geleden kocht ik bijzettafel E1027 van de Ierse ontwerpster Eileen Gray. Een tafeltje zo mooi dat deze op plek 60 van de designtafel top 100 staat, kijk maar eens. Met mijn liefde voor het tafeltje begon ook de liefde voor ‘design’. Sommigen denken bij design aan strak. Volgens Van Dale is design ‘vormgeving’. Het komt van het Franse woord designare en dat betekent tekenen. Design in combinatie met meubels is vaak een ontwerp dat tijdloos is. Meestal een speciaal gemaakte serie van een ontwerper. Elke week licht ik een designer uit waar ik weg van ben. Deze week start ik met een ontzettend bekend duo: Eames en hun ontwerp de DSW. 

Wie zijn nou die Charles en Ray Eames? Zelf dacht ik jaren dat het twee mannen zijn, maar het is een man en een vrouw. Een echtpaar. Ze behoren tot meest invloedrijke Amerikaanse designers van de 20ste en 21ste eeuw. Tijdens de tweede wereldoorlog experimenteerden ze met moderne lichte materialen, zoals gebogen multiplex. Dit ontwerpersechtpaar werd het meest bekend door het ontwerp met dat multiplex, de Eames Lounge Chair (1956). Nog steeds staat deze designklassieker heel hoog op mijn verlanglijstje en dat van vele anderen. Naast design deden ze ook aan architectuur en kunstfotografie.

In 1950 al maakte het koppel de ‘Plastic chairs’. Ze wilden graag een stoel met een naar het menselijk lichaam gevormde eendelige zitschaal maken. Dit probeerde ze eerst met multiplex en aluminiumplaat, maar dat leverde niet op wat ze wilden. In hun zoektocht naar andere materialen kwamen ze bij glasvezelversterkte kunststof uit. Tegenwoordig worden deze comfortabele zitschalen van polypropyleen gemaakt. Vitra is de producent van de stoelen. Ze zijn er in een groot aantal kleuren en met een ruime variatie aan bekledingen en onderstellen. Voor de Dining Height Side Chair Wood Base (jaja daar is ie: de DSW) combineerden Charles en Ray Eames de organisch gevormde zitschaal met een houten onderstel met vier poten. De combinatie van kunststof en hout geeft het klassieke ontwerp een warme uitstraling.

Zoals alle ontwerpen van Eames is ook dit model tijdloos en behouden ze hun waarde. De kwaliteit en afwerking is goed dus je kunt ze jaar in jaar uit blijven gebruiken. Zelf vind ik dat deze stoelen als geen ander je interieur zo lekker ‘ophalen’. Ook al heb je een tweedehandsbank van je ouders of een eettafel van de Ikea (niets mis mee overigens) combineer het met Eames en het ziet er in een keer 100x duurder uit. Misschien moet je er even voor sparen, maar ik beloof: het is zeker de moeite.

Foto: Vitra

Leave a Reply